Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury – Lisen Sundgren

Lisen Sundgren jest zielarką, pracującą w ogrodach Rosendals w centrum Sztokholmu. Od lat zbiera i dodaje do potraw dziko rosnące rośliny, stworzyła na nie modę wśród szwedzkich restauratorów. Publikuje, udziela wykładów, prowadzi warsztaty. A na naszym rynku Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury.

 

okładkowo
Dzikie pesto, ketchup z jarzębiny, eliksir różany czy bułeczki poziomkowe. Naturalny krem do twarzy czy maść z wosku pszczelego. A może ognisty winegret z chrzanem jako lekarstwo na przeziębienie? 

Doświadczona zielarka Lisen Sundgren objaśnia, jak korzystać z dobrodziejstw natury, by tworzyć wysmakowane dania oraz leki domowej receptury. Przedstawia przewodnik po niemal stu gatunkach dziko rosnących roślin jadalnych: drzewach, krzewach owocowych, ziołach, roślinach warzywnych i przyprawowych. Podaje miejsce ich występowania, zwięzłą informację, kiedy można je zbierać, jak smakują, jaką posiadają wartość odżywczą i jaki mają wpływ na nasze zdrowie. A wszystko to zilustrowane przepięknymi grafikami, które pomogą rozpoznać każdą roślinę.

Wszyscy chcielibyśmy żyć oszczędniej i w zgodzie z naturą. Instynkt podpowiada, że byłoby to dla nas dobre. Brak nam jednak podstawowej wiedzy o właściwościach roślin oraz pewności, co z nimi robić. Na stronach Zielnika znajdziecie wszystkie niezbędne informacje o dziko rosnących roślinach jadalnych oraz pomysły i przepisy na pyszne dania, nalewki, napary czy kremy.

 

Zioła odkąd pamiętam wpisane są w moje życie… w Podlasie z którego pochodzę, bo zioła zbierała i mama i babka. Zarówno na tzw. skup, jak i dla siebie. Macierzanka, babka, skrzyp, bobik, dziurawiec, lipa i wiele, wiele innych, ale i jarzębina była przerabiana wraz z jabłkami na dżem, a kwiaty i owoce czarnego bzu na syropy.  Teraz czasami zbieram i ja oraz przerabiam, tak jak wiem i potrafię 🙂

Dlatego wiedziałam, że tę książkę muszę mieć. Pięknie wydana w twardych okładkach, ozdoba biblioteczki to pewne.

Mamy tu i przepisy i porady, rysunki roślin (aby się nie pomylić). Książka kucharska i poradnik w jednym. Znajdziemy tu także info o domowych kuracjach i kosmetykach.  W dobie syntetyku, wszechobecnej chemii, ulepszaczy, konserwantów itp. oraz totalnego odejścia od natury i jej darów – Zielnik na pewno pomoże nam do niej powrócić, a przede wszystkim odkryć jej bogactwo.

 

 Wyd. Marginesy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *